Pagina's

zaterdag 30 juni 2012

‘’Telegraaf smeert PAR ongefundeerd boter op het hoofd’’



‘’Telegraaf smeert PAR ongefundeerd boter op het hoofd’’


Het artikel in de Telegraaf van 30 juni 2012 door Bart Olmer en Alex de Vries stelt volledig ongefundeerd dat de PAR boter op het hoofd heeft.

In het artikel AIVD SPEURT OP EILAND NAAR INVLOED ONDERWERELD EN BELANDT IN WESPENNEST, stellen de auteurs dat de Nederlandse geheime dienst AIVD sinds 2004 een speciaal undercoverteam op Curaçao heeft om lokale politici en bestuurders te bespieden. En dan stellen de auteurs: ‘Volgens verschillende betrouwbare bronnen op Curaçao heeft de PAR zelf verre van schone handen en dus flink wat boter op het hoofd. Dat verklaart mede waarom de AIVD al in 2004 meteen onderzoek naar corrupte politici begon op het eiland.”

Deze stelling is feitelijk onjuist omdat 2004 juist de datum is waarop de PAR voor de tweede maal sinds haar oprichting in 1993 juist niet in de regering zat.

In 2003 wint de FOL de verkiezingen en krijgen we het kabinet Myrna Louisa-Godett.  Het was een periode vergelijkbaar met de huidige regering Schotte, waarin je struikelt over berichten en geruchten van corruptie. Deze situatie leidde toen tot een massa demostratie: 'Witte mars' tegen corruptie, intimidatie en discriminatie’

De krant Amigoe van 16 februari 2004 meldt hieriover: Duizenden eilandbewoners liepen vanmorgen mee in de protestmars tegen corruptie, intimidatie en discriminatie.

Het NRC Handelsblad beschrijft een situatie die als twee druppels water lijkt op de huidige situatie: “Sinds het aantreden van de FOL-regering in juli 2003 zijn er tal van incidenten geweest. De regering kwam meermalen in aanvaring met Nederlandse ministers en Kamerleden. Er zijn vrienden en familieleden op cruciale posten bij de overheid benoemd, waarbij sollicitatieprocedures werden overgeslagen en zittende diensthoofden op non-actief werden gesteld. http://vorige.nrc.nl/dossiers/nederlandse_antillen/interne_politiek/article1620198.ece

Gedurende deze periode zat PAR dus in de oppositie. De komst van de AIVD in deze periode kan dus onmogelijk te maken hebben met enig bewijs van corruptie van de PAR. De Auteurs slaan hiermee niet alleen de plank volledig mis maar maken zich schuldig aan onzorgvuldige en roddelachtige journalistiek. Bart Olmer en Alex de Vries doen de boter in de pan, maar bakken er niks van. (=denken dat je iets begrijpt, terwijl je dat niet doet.) Immers met een kleine moeite hadden de auteurs een ongelooflijke gelijkenis kunnen ontdekken tussen regering Myrna Louisa- Godett van 2003/2004 en de regering Schotte. De beschrijving in het NRC artikel in 2004 lijkt bijna op een kopie van de hudige situatie onder de regering Schotte: “Tegenstanders van de FOL worden beticht van racistische motieven, kritische journalisten worden geweerd van persconferenties. De relatie met het openbaar ministerie is zeer slecht; er is anderhalve week geleden een commissie ingesteld die het OM moet doorlichten omdat de OM-top begin januari met de Nederlandse ministers Donner (Justitie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties) heeft gelunchd. De net als Godett wegens corruptie veroordeelde FOL-adviseur Nelson Monte krijgt een voorkeursbehandeling: hij mag zijn detentie in het ziekenhuis doorbrengen in plaats van in de gevangenis.” Bron NRC februari 2004

Terug naar de Telegraaf. In het artikel van 30 juni 2012 schrijven Bart Olmer en Alex de Vries over de hudige situatie: ‘’Tussen Nederland en Curaçao zijn de relaties ronduit slecht sinds het aantreden in oktober 2010 van de regering Schotte, die herhaaldelijk uit verschillende hoeken van corruptie en banden met de onderwereld is beschuldigd.’’ En weer is de PAR in de oppositie. De enige conclusie die je hieruit kunt halen is dat de corruptie en PAR niet samen door een deur gaan.




Omayra V.E. Leeflang

Bestuurslid van de PAR, Het Alternatief.
30 Juni 2012







1 opmerking:

  1. Mevr. Leeflang, hieronder de beantwoording van SP Europarlementarier de Jong mbt gelden ter beschikking gesteld door de EU aan Curacao:

    Beste Hans van der Bijl,

    De gelden die de Europese Commissie aan 'ontwikkeling' uitgeeft, zijn de SP al jaren een doorn in het oog. Juist omdat de Europese Commissie niet goed controleert op corruptie en goed bestuur niet centraal stelt. Tegelijkertijd dwingt de EU ontwikkelingslanden vaak handelscontracten met de EU te sluiten, die allerminst gunstig zijn voor hun ontwikkeling. Daarom bepleiten we al jaren dat het ontwikkelingsbudget van de EU weer teruggaat naar de lidstaten en de Europese Commissie hooguit behulpzaam is bij coördinatie tussen de Europese donorlanden (om overlap en verspilling te voorkomen) en verder een coherent beleid voert waarin de ontwikkeling, ook bij het handelsbeleid, voorop staat. Ik vrees dan ook dat de ellende veel groter is dan t.a.v. Curaçao in het algemeen. Bij de begrotingsdiscussies zal ik ons standpunt t.a.v. herziening van het EU-ontwikkelingsbeleid uiteraard naar voren brengen.

    Met vr. groet,
    Dennis de Jong
    SP-Europarlementariër
    twitter: @DdJong
    www.sp.nl/europa

    BeantwoordenVerwijderen