Pagina's

maandag 18 juni 2012

Plan voor gratis onderwijs van Pueblo Soberano belachelijk

Versgeperst Pueblo Soberano Omayra Leeflang NIEUWS gratis onderwijs Curaçao  klas\ style=\float:left;margin right:10pxCURAÇAO – PAR-lid Omayra Leeflang noemt het plan van Pueblo Soberano voor gratis onderwijs ‘belachelijk’, omdat de overheid dan ook schoolgeld voor rijke bewoners zou betalen. “Er bestaat al een speciale regeling waarbij de overheid het schoolgeld betaalt voor minder bedeelden”, aldus Leeflang.
Volgens Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) betaalt de overheid de studiekosten voor kinderen van ouders die minder dan 40.000 per jaar verdienen, dus minder dan 3300 per maand verdienen. “Dat wil zeggen dat alle ouders die in de onderstand zitten, in aanmerking komen voor een vergoeding voor de studiekosten van hun kinderen die naar HAVO of VWO gaan”, aldus de politicus.
Regeling
De tegemoetkoming in studiekosten is bedoeld om te helpen bij het betalen school- en/of cursusgeld tot een maximum van 2400 gulden per jaar en boeken/leermiddelen met een bedrag van 800 gulden per jaar. Voor kinderen die naar het VSBO gaan is er ook een regeling bij Fundashon pa Inovashon di Enseñansa (FIdE) om de kosten voor boeken te betalen. “Daarnaast moet gezegd worden dat de regering een bedrag van 8000 per maand betaalt voor elke leerling die naar het voortgezet onderwijs gaat. Uit dat geld moeten de salarissen van leerkrachten, onderhoud van de scholen, water, elektriciteit en zorg van onderwijs worden betaald.”
Lage inkomens
“Het is dus logisch dat ouders die dit wel kunnen en zelfs rijk zijn, moeten betalen voor de studie van hun kinderen”, vindt Leeflang. “Als toenmalige minister van Onderwijs heb ik de wet voor verplicht onderwijs van vier tot achttien jaar ingevoerd. In deze wet is geformuleerd dat de overheid moet betalen voor eten, vervoer en kleding van kinderen van ouders met lage inkomens indien de ouders hier niet voor kunnen betalen. De regering van MFK, PS en MAN moeten geld op tafel leggen om aan deze wet te voldoen!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten