Pagina's

woensdag 23 mei 2012

Premier Gerrit Schotte kan rekenen op rechtzaak bij invoering recovery tax


Recovery tax Aqualectra = belasting wegens misgelopen inkomsten bij aqualectra door populistisch wanbeleid van de MP Gerrit Schotte = een onrechtmatige daad.







Recovery tax = belating wegens misgelopen inkomsten bij aqualectra door populistisch wanbeleid van de MP Gerrit Schotte = een onrechtmatige daad.

Beleid MP Gerrit Schotte

RNW 8 april 2011

De electriciteitstarieven op Curaçao gaan vanaf 11 april (2011) met 5 cent per kilowattuur omlaag. Dat heeft premier Gerrit Schotte bekendgemaakt.

Volgens de premier maakt zijn kabinet zo een begin met het inlossen van de belofte om de kosten van levensonderhoud op het eiland te drukken. Ook voor ondernemers betekent het een kostenbesparing.



Premier Gerrit Schotte is persoonlijk verantwoordelijk voor de populistische prijsverlaging in 2011. Op zijn instructie werd de directie van Aqualeactra op non-actief geplaatst. 
 Aqualectra bevindt zich in zwaar weer sinds de overheid in april 2011 het stroomtarief verlaagde met vijf cent per kWh. Sindsdien is de olieprijs en dus de prijs van Curoil, al meerdere keren verhoogd, terwijl Aqualectra dezelfde tarieven moet handhaven. Het nutsbedrijf leed in 2011 een verlies van 90 tot 100 miljoen gulden.

RNW 26 juli 2011

De directie van de Integrated Utility Holding ('Aqualectra') staat onder curatele van de Raad van Commissarissen (RvC). De vier directeuren en zestig managers mogen al twee weken geen bedragen van 50 gulden of meer uitgeven zonder toestemming van de RvC.

Met deze maatregel in opdracht van de regering benadrukt de Raad de noodzaak van substantiële bezuinigingen: elk dubbeltje wordt omgedraaid voordat het wordt uitgegeven.

Dit gaf premier Gerrit Schotte maandagmiddag 25 juli aan tijdens een persconferentie. Volgens de bewindsman zal er voorlopig geen sprake zijn van tariefsverhogingen in de nutssector, omdat de energieprijzen op de wereldmarkt ‘zijn gestabiliseerd’.

Schotte denkt, op basis van berekeningen van het Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BTP&U), dat het nutsbedrijf jaarlijks tientallen miljoenen guldens kan besparen met een grondige efficiëntieslag. Aqualectra zelf zegt hoogstens enkele miljoenen guldens extra te kunnen korten op uitgaven.


Commentaar: MP Gerrit Schotte kan rekenen op een rechtzaak wegens onrechtmatige daad als de recovery tax doorgaat.

Defenitie onrechtmatige daad


Een onrechtmatige daad is een generiek rechtsfeit uit het Nederlandse burgerlijk recht. Is de gedraging de dader toe te rekenen, dan wordt ook wel gesproken van een fout. Het betreft een handelen of een nalaten waarmee iemand op onwettige of onbehoorlijke wijze een ander schade toebrengt. Uit de onrechtmatige daad vloeit een verbintenis voort: het recht van de schuldeiser op een schadevergoeding, en de verplichting van de schuldenaar om deze te voldoen. De rechtsbetrekking tussen schuldenaar en schuldeiser wordt in dit geval omschreven als aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad.

Bijlage 1

Persbericht

Electriciteit Curaçao 5 cent goedkoper


Gepubliceerd op : 8 april 2011 - 3:13 am | door Sharlon Monart (Foto: Sharlon Monart)

De electriciteitstarieven op Curaçao gaan vanaf 11 april met 5 cent per kilowattuur omlaag. Dat heeft premier Gerrit Schotte bekendgemaakt.

Volgens de premier maakt zijn kabinet zo een begin met het inlossen van de belofte om de kosten van levensonderhoud op het eiland te drukken. Ook voor ondernemers betekent het een kostenbesparing.

Efficiëntieslag
De tariefsverlaging geldt voor alle categorieën: huishoudelijk, commercieel en twee industriële tarieven. Volgens Schotte tonen berekeningen aan dat producent Aqualectra het kan stellen zonder de inkomsten die door de tariefsverlaging van 5 cent verloren gaan. “Het bedrijf moet nu de efficiëntieslag die het sinds 2000 heeft beloofd, waarmaken."

‘Belofte maakt schuld’ geldt niet alleen voor het kabinet, maar des te meer voor een overheids-nv, vindt de premier. De bewindsman denkt dat Aqualectra zuiniger kan opereren en zeker minder netverlies kan lijden. Daarmee kan het bedrijf 2 cent per kilowattuur compenseren.

De resterdende 3 cent die het kabinet bij Aqualectra weghaalt heeft te maken met leningen. Toen de prijs van aardolie in 2008 de 154 dollar per vat bereikte, kreeg Aqualectra een financieringsregeling ter waarde van 88 miljoen gulden. Het nutsbedrijf moest dit bedrag in vier jaar terugbetalen. Daarvoor werd 3,1 cent toegevoegd aan het electriciteitstarief voor eindgebruikers.

Obligatielening
In 2009 werd deze financiering via de Bank van de Nederlandse Antillen omgezet in een obligatielening met een looptijd van 25 jaar. “Met een looptijd van 25 jaar is het effect van de lening op de tarieven verwaarloosbaar”, aldus Schotte. “Toch hield Aqualectra die 3,1 cent in hun tarievenstructuur. Wij halen het er nu uit.” De premier stelt tenslotte dat hij binnenkort ook de tarieven voor water voordeliger zal maken.

Huishoudens betalen vanaf maandag bij gebruik onder de 250 kilowattuur 59,60 cent per kilowattuur (is nu 64,60 cent per kilowattuur); bij gebruik tussen 250 en 350 kilowattuur wordt het tarief 70,23 cent per kilowattuur (is nu 75,23 cent per kilowattuur). Het hoogste tarief voor huishoudelijk gebruik – boven 350 kilowattuur – wordt 74,65 cent per kilowattuur (is nu 79,65 cent per kilowattuur).

Bijlage 2

Een jaar later gaan de prijzen omhoog en wordt een recovery tax aangekondigd


Stroom

vijf cent

duurder

Liquiditeitspositie Aqualectra

sterk verslechterd

AD 23 mei 2012

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De stroomprijs op Curaçao gaat

per 1 juni met 5 cent per kilowattuur (kWh)

omhoog. Een maand later volgt opnieuw een

stijging, nu met ongeveer 3 cent; de exacte

hoogte is afhankelijk van de olieprijs.

De stroomprijs op Curaçao gaat per 1 juni met 5 cent per kilowattuur (kWh) omhoog. Een maand later volgt opnieuw een stijging, nu met ongeveer 3 cent; de exacte hoogte is afhankelijk van de olieprijs. Wat in mei of eigenlijk al eerder had moeten gebeuren, namelijk een aanpassing van het elektratarief aan de gestegen brandstofprijzen, gebeurt nu over iets meer dan een week

1 opmerking:

  1. Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)
    ----------------------------------------------------------------------------

    We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen