Pagina's

woensdag 9 mei 2012

AIVD neemt taken VDC over


AIVD neemt taken VDC over  


De Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt of aan de VDC verstrekte informatie is doorgegeven aan de geheime dienst van Colombia. Dit zou volgens een netwerkmedewerker van de veiligheidsdienst gebeurd zijn op verzoek van premier Gerrit Schotte. Maar de Tweede Kamer was niet van plan om het onderzoek naar de informatie die gelekt is door de VDC af te wachten. Dat bleek 28 maart tijdens de maandelijkse procedurevergadering van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

De PAR heeft tijdens een conferentie gemeld dat premier Gerrit Schotte leugens verspreid. Daarmee doelt de partij op de activiteiten rondom de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). “Schotte kan geen bewijs leveren dat de VDC samen met de vorige regering een complot zou beramen.

Voordat Schotte aantrad als premier werd hij op 16 september 2010 gezien met een functionaris van de VDC en minister George Jamaloodin”, gaat Leeflang verder. Hierop heeft het hoofd van de dienst Edsel Gumbs de functionaris aangesproken. “Vervolgens heeft Schotte Gumbs op non-actief gezet en is de politieke interventie begonnen. Volgens de premier heeft Gumbs de autoriteiten niet om een screening te doen.”


“Daarnaast heeft Schotte gezegd dat de functie van de minister-president geen vertrouwensfunctie is. Dus met andere woorden een screening heeft geen zin, zo een argument is toch niet rechthoudend?” Volgens Leeflang is het logisch dat er juist een onderzoek moet worden uitgevoerd na alle nieuws en documenten die op straat liggen. “Schotte kaart steeds de screening als probleem aan. Daarmee heeft hij de VDC tot een onbetrouwbare organisatie gemaakt.” Leeflang is van mening dat de premier dit heeft gedaan om zichzelf te redden. “Vervolgens heeft hij ervoor gezorgd dat een ‘shutdown’ van de VDC is afgedwongen door Nederland.”

Lichtpuntje
Volgens partijleider Emily de Jongh-Elhage is er één lichtpuntje en dat is dat Curaçao nog deel uitmaakt van het Nederlandse Koninkrijk. “We hebben gelukkig nog een vangnet en de AIVD van Nederland is betrouwbaar en dat is een troost”, aldus de partijleider. “ALs we onafhankelijk zouden zijn zou het veel erger zijn omdat we dan geen vangnet zouden hebben”, zegt Leeflang tot slot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten