Pagina's

dinsdag 3 juli 2012

Curacao valt niet voor gratis oogoperatie


Mission Milagros grote flop.

Ondanks zware reclame op radio, televisie, in kranten en ook registratie bureau's in buurthuizen kwamen er bijna geen mensen op de oproep af om zich te laten registeren voor een gratis oogoperatie bij Mission Milagros.
Slechts 160 mensen hebben zich laten registreren waarvan om onduidelijke reden slechts 4 werden geselecteerd voor een behandeling.
Cubaanse specialisten die hiervoor in het Venezolaanse consulaat kantoor hielden. reisden terug naar Cuba.

Politieke Stunt

Op 16 mei kondigde premier Schotte en minister van Gezondheid, Jacinta Constancia Afspraken aan van de humanitaire medische programma Misión Milagros (Wonderenmissie) van de Venezolaanse president Hugo Chávez.
Misión Milagros verstrekt brillen en voert verder alleen staar- en pterygiumoperaties uit.
Er worden op Curaçao, volgens de oogartsen, ruim 3500 tot 4000 staaroperaties uitgevoerd. Patiënten moeten daarbij rekening houden met een wachttijd van drie weken tot vier maanden.
"'Dus dat kan onze beroepsgroep prima zelf aan. Net als de pterygiumoperaties. Dat zijn kleine ingrepen van 10 minuten die ter plaatse bij een oogarts uitgevoerd worden."' De oogartsen noemden de operatie daarom ook een politieke stunt.

8000 klanten verwacht


De aanleiding voor het programma is op z'n zachst gezegd vreemd. Want niet de departement van volksgezondheid op Curacao, maar de Venezolaanse consul deed naar eigen zeggen onderzoek naar de noodzaak voor gratis oogoperaties onder de bevolking van Curacao.
Uit dat onderzoek door de consul van Venezuela kwam enkele jaren geleden naar voren dat meer dan 8000 personen op Curaçao, onder wie veel minder vermogenden, in aanmerking komen voor een operatie. Hoe dat onderzoek werd uitgevoerd en welke onderzoeksmethode werd gebruikt is niet duidelijk. Bovendien hebben alle minderbedeelden op Curacao een ziekte verzekering de zgn PP -kaart (Pro Pauper) waarmee ze toegang hebben tot alle zorg en ook tot medische uitzending naar het buitenland in geval de zorg niet beschikbaar is op Curacao.
De oogartsen op Curaçao waren ook niet ingelicht over de plannen en afspraken tussen de premier en minister van volksgezondheid minister Scoop-Constancia beiden van de partij MFK.
De oogarsten stellen: “Wij leveren hier topzorg met operaties die maar in enkele ziekenhuizen in Nederland worden uitgevoerd.

Kritiek van de oppositie (PAR)


Het grootste bezwaar van de oppositie was dat het volstrekt onduidelijk was waar Mission Milagros de operaties plaatsvinden, wie de operaties uitvoeren en of dat gebeurt met gekwalificeerd personeel.

Venezolaans-Cubaanse infiltratie mogelijk


Het vermoeden van een venezolaans-cubaanse infiltratie als onderliggend motief van de missie is niet uitgesloten. In 2008 bleek uit diplomatische post dat de Amerikaanse Consul aanwaijzing had dat de partijen die de huidige regeringvormen contacten hadden met de Venezolaanse regering en ook geld ontvingen.





Omayra V.E, Leeflanghttp://kkc.net16.net/2012/06/leeflang-betwijfelt-mision-milagro/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten