Pagina's

woensdag 4 juli 2012

Begroting regering Schotte 2012, truckjes doos vol politrics


Begroting regering Schotte 2012, truckjes doos vol politrics




Analyse van de het advies van het College Financieel Toezicht (CFT) op de begrotingswijziging 2012 van de regering Schotte, openbaart een aantal truckjes doos vol met political tricks.

CFT stelt het diplomatisch maar niet minder duidelijk: “ Al met al concludeert het College dat het bestuur weinig voorzichtigheid betracht bij het begroten van tot dusver onzekere opbrengsten…… enkel om die redden al niet kan voldoen aan de normen uit artikel 15 van de Rijkswet.’’

Overzicht van truckjesdoos met truckjes


1.     Basisverzekering op 1 september 2012 niet haalbaar ( nog twee maanden voor de invoering is de advies procedure nog niet afgerond en de wetsvoorstellen nog niet bij de Staten)

2.     Uitgaven beloning aan personeel en enkele andere uitgaven fors lager opgenomen in de begroting dan de realisatie cijfers laten zien. In gewone mensen taal noemt men dat gewoon ‘’bedrog’’. Zie tabel

In ANG mln
Realisatie 2011
Begroting 2012



Beloning personeel
551 mln
470 mln
Overdrachten
425 mln
372 mln
Belasting inkomsten
1.415 mln
1.501 mln

3.     Dividend inkomsten niet realistisch. In de begroting opgenomen 25miljoen. CFT: “ Uit de realisaties uit het verleden blijkt date r in enig begrotingsjaar zelden tot nooit 25 miljoen aan dividenden is gerealiseerd.

4.     NV’s vertonen grote financiële risico’s. CFT: Bovendien wil het CFT op het gebied van deze raming de kanttekening plaatsen dat het CFT ten aanzien van de overheid Nv’s significante risico’s heeft gesignaleerd die tot op heden niet in aanmerking zijn genomen bij de voorbereiding to wijziging van de begroting

5.     Dividend-joke. UTS lening om een dividend meevaller 11.7 te betalen. CFT: “ Dividend uitkeringen vinden doorgaans plaats uit vrije reserves en betaling uit liquide middelen. Dat UTS hiervoor een lening moet aangaan bevreemd het College en het College keurt degelijke constructies af. Hoe kan de directeur van UTS hiermee instemmen? Broodvrees?

6.     Honderden miljoenen schade Aqualectra en DOK door Schott’s directe bemoeienis en zwakke directeuren die dat toelaten. CFT: “ In het kader van de door CFT gesignaleerde risico’s bij bijvoorbeeld Aqualectra en de Dokmaatshappij, welke risico’s enkel honderden miljoenen kunnen belopen, acht het cft het niet verantwoord dat ten aanzien van de overheidNV’s structureel ANG 25 miljoen aan dividend wordt begroot.

7.     Gratis onderwijs niet opgenomen in de begroting. CFT: “Deze plannen zijn niet opgenomen in de eerste begrotingswijziging en worden ook niet opgenomen in uw brief van 22 juni 2012.

8.     BRK toverdoos. CFT: ‘’ Ten aanzien van de BRK-reserve constateert het College date r, ondanks de ambtelijke afstemming, helaas toch onjuistheden zijn in de gepresenteerde bedragen.

Algemene opmerkingen


1.     (PAR-regering redactie) liet begroting achter inclusief BRK reserve op 9 oktober 2010 van 162 miljoen

2.     Geen lening voor nieuw ziekenhuis. Het college geeft aan dat door Curaçao geen leningen aangegaan kunnen worden zolang de begroting (meerjarig) niet in evenwicht is. Ten aanzien van de lening voor de bouw van een nieuw ziekenhuis geldt additioneel dat de maatregelen in de gezondheidszorg in uitvoering genomen moeten waaronder de voorwaarden uit de businesscase voor een sluitende exploitatie ( o.a. indexering van de tarieven).

3.     Het college beoordeelt voorgenomen leningen dus zowel procedureel als inhoudelijk.


4.   De situatie uit 2011 waarbij pas een aantal maanden na fsluiting van he begrotingsjaar aanzienlijke tekorten worden verwerkt in de begroting, terwijl de Rijkswet een sluitende gwone dienst voorschrijft, dient te worden voorkomen.

Omayra V.E. Leeflang 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten