Pagina's

woensdag 14 maart 2012

Wet burgerinitiatief moet nieuw democratisch bewustzijn Frente Sivil ondersteunen

Wet burgerinitiatief moet nieuw democratisch bewustzijn Frente Sivil ondersteunen

by Omayra Leeflang on Wednesday, March 14, 2012 at 1:53pm ·
14 maart 2012

Er is een nieuw democratisch bewustzijn geboren op Curaçao, de Frente Sivil. De Frente Sivil, bestaande uit pressiegroepen tegen kabinet Schotte, is anders dan een eerder front de Aliansa Patriotiko ( samenwerking van politieke partijen), een initiatief van burgers los van politieke partijen. De geboorte van de Frente Sivil bewijst dat de representatieve democratie zoals we die momenteel kennen sinds het aantreden van de regering Schotte een gevoelige klap heeft gekregen. De wijze waarop de huidige regering de representatieve democratie interpreteert, alsof de bestuurders de baas zijn van het land en het volk, heeft geleid tot grote bezorgdheid en vrees voor dictatuur. Daarbij komt ook de manier waarop de voorzitter van het Parlement met ondersteuning van een meerderheid keer op keer de oppositie de mond heeft gesnoerd. Steeds meer mensen krijgen het gevoel in een democratische dictatuur te leven. Overigens niet vreemd, want de partijen die de huidige regering Schotte vormen weigerden in 2009 het resultaat van het democratisch gehouden referendum, onder toezicht van de VN, te accepteren hoewel een meerderheid van de bevolking voor het onder PAR regering onderhandeld pakket in een democratisch referendum had gestemd. Dit was de eerste aanval op onze democratie, een teken aan de wand.

Nu heeft Frente Sivil, bij de Staten een conceptmotie van wantrouwen ingediend tegen de regering Schotte omdat de Staten weigert een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het screeningsproces van de ministers. Terecht stelt PAR fractie leider mevr. Emily de Jongh-Elhage, als grootste in de Staten met 8 zetels, dat de motie kan rekenen op de steun van de PAR-leden, maar dat de politieke realiteit en ervaring vanaf 10-10-2010, leert dat de Staten elke actie van de PAR om het screeningsproces, good governance en integriteit van bestuur op de agenda te zetten door de meerderheid van de Staten is weggestemd, ondanks harde feiten zoals gesteld door de Commissie Rosenmöller die onder andere een aanbeveling deed om een onafhankelijke commissie van onderzoek in te stellen om de screening van ministers te onderzoeken.

Ook de handtekeningenactie gesteund door ruim 4000 burgers door pressiegroep Dushi Korsou, met het verzoek aan de Staten om alsnog in te stemmen met een onderzoek naar de integriteit van de ministers werd door een meerderheid van Statenleden op hufterige manier geweerd.

Hoe nu verder nu de geest van de representatieve democratie uit de fles is? Zoals bekend is de representatieve democratie in tegenstelling tot de directe democratie, de delegatie van de macht van het volk aan het Parlement. Nu een meerderheid van het Parlement zich gedraagt als de machthebber in plaats van vertegenwoordiger van het volk, is de tijd voor een voorziening om de macht weer terug te geven aan het volk. Dat is ook de bedoeling van de ‘’gritu di Frente Sivil: Poder bek pa pueblo”( geef de macht terug aan het volk). Er is een behoefte naar meer ruimte voor directe democratie. De PAR heeft hierin al een voorbeeld gegeven tijdens het proces van de Staatkundige hervorming. In 2009 werd op Curaçao als enige eiland van de toenmalige Antillen een consultatief referendum gehouden om de mening van het volk te raadplegen over het onderhandeld pakket naar de nieuwe staatkundige structuur voor Curaçao. Het referendum is een van de vormen om invulling te geven aan een directe democratie.

Het is tijd voor een tweede vorm van de directe democratie namelijk de wet op het burger- initiatief. Een burgerinitiatief is een voorstel dat een kiesgerechtigde, met ondersteuning van misschien 10.000 handtekeningen ( In Nederland 40.000), kan indienen om een bepaald onderwerp op de agenda van de Staten te laten plaatsen. Indien het voorstel aan de vereisten voldoet, moet! het onderwerp op de agenda van de Staten worden geplaatst.

Een burgerinitiatief moet betrekking hebben op het instellen, wijzigen of afschaffen van een wettelijke regeling of op ander regeringsbeleid. Het voorstel mag niet in strijd zijn met de Staatsregeling en de goede zeden. Begrotingen en belastingen zijn uitgesloten van het burgerinitiatief.

Met het burger initiatief zou bijvoorbeeld kunnen worden geëist dat de Staten een onafhankelijke commissie instelt die de screening van ministers onderzoekt.

Ik hoop met deze brief een bijdrage te leveren aan de discussie over het herstel van onze vastgelopen democratie.

Omayra V.E. Leeflang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten