Pagina's

maandag 12 maart 2012

OM wacht met reactie over vrijwaring MOT meldingen Schotte

Bron: Amigoe 19 maart 2012
OM wacht met reactiePDFAfdrukkenE-mail
maandag, 12 maart 2012 10:04
WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie (OM) gaat mogelijk deze week nog reageren op een persbericht van de regering van Curaçao van 7 maart waarin staat dat het OM reeds in december 2010 de premier ‘gecleared’ heeft inzake MOT-meldingen. Vorige week bevonden procureur-generaal Dick Piar en hoofdofficier van justitie Gilbert Joubert zich in Nederland en wensten nog niet te reageren op het persbericht.
In de persverklaring van de regering van 7 maart staat: “Het Openbaar Ministerie heeft de meldingen samen met het MOT onderzocht en kwam tot de conclusie in december 2010 dat er geen reden is voor een strafrechtelijk onderzoek op basis van deze meldingen. De Regering benadrukt dat er geen enkel feit of gegeven is, dat niet is onderzocht in verband met Premier Schotte, en keurt af dat er welbewust voor wordt gekozen om flagrante leugens te herhalen.”
In dezelfde persbericht is kopie van een brief van het OM gestuurd van 29 oktober 2010. Daarin staat: “Zoals met U werd afgesproken heeft mr. Joubert voormeld zich met het hoofd MOT K. Dambruck verstaan met betrekking tot hoger aangehaald onderwerp (MOT-meldingen, red.). Gelet op de informatie die voor het OM thans beschikbaar is, zijn er – vooralsnog – geen termen aanwezig om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen dr. G. Schotte.” De brief is door Piar ondertekend.
Gelet op de formulering van de brief van het OM bestaan er twijfels of de MOT-meldingen überhaupt ooit bij het OM zijn binnengekomen. Verschillende bronnen binnen het justitiële keten geven aan dat op basis van welingelichte bronnen het OM de MOT-meldingen niet heeft gekregen en onderzocht.
Vooralsnog doet noch het OM noch de procureur-generaal hier uitspraken over.
Het persbericht van de overheid kwam nadat documenten met betrekking tot MOT-meldingen van Schotte in de publiciteit kwamen. Het betreft meldingen over contante stortingen en cheques over de jaren 2008 en 2009. Het betrof stortingen naast zijn salaris als Eilandsraadslid. Onder andere heeft Schotte opgegeven als nevenactiviteit entrepreneur en ‘personal consultant’ te zijn.
Ook in 2010 bleven er met frequentie grote bedragen op rekeningen van de premier gestort en opgenomen worden zoals uit onderzoek is gebleken. Hoe het met de MOT-meldingen over 2010 staat, is onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten