Pagina's

vrijdag 13 januari 2012

Weglopen delegatie Curaçao met uitzondering van Dennis Jackson PAR klap in gezicht kiezers


                                                                                              vrijdag 13 januari 2012


Bij het referendum van 15 mei 2009 heeft een meerderheid van de bevolking op Curaçao gekozen voor het resultaat van de onderhandelingen om te komen tot een autonoom land binnen het Koninkrijk

Kern van dat resultaat waren de vijf consensus rijkswetten. De vraag luidde:
‘Ik keur het resultaat van de
Ronde Tafel Conferentie om
te komen tot een autonoom
Curaçao binnen het Koninkrijk
goed.’
Hierop kon met ja of nee worden geantwoord,
Een meerderheid van de bvolking koos voor de Ja-optie en is dus het mandaat voor de politiek.
De huidige regeringspartijen, MFK, PS en MAN, hebben echter vanaf hun aantreden steeds geprobeerd veranderingen aan te brengen in de consensusrijkswetten zonder het volk hierover te raadplegen.

Dit is ondemocratisch omdat de partijen daarvoor geen mandaat hebben van het volk.
Als klap op de vuurpijl besluit bijna de gehele Curaçaose delegatie met uitzondering van de PAR op 13 januari weg te lopen van het interparlementair overleg op Sint Maarten, met collega’s uit Nederland, Aruba en Sint Maarten. De Curaçaose politici, MFK, PS, PNP, FOL, zijn boos omdat ze in het einddocument van het overleg wilden opnemen dat Curaçao bezwaar maakt tegen de vorm van enkele controlerende wetten, zogenaamde consensusrijkswetten, op het gebied van justitie en financiën. Ze willen een duidelijke eindbepaling. Omdat deze bezwaren uiteindelijk niet in het slotdocument dreigden te komen, liepen vertegenwoordigers van vijf van de zes partijen weg. Dennis Jackson van PAR was de enige die achterbleef. Vooraf was afgesproken dat slechts de onderwerpen waarover alle delegaties overeenstemming hadden bereikt in de slotverklaring zouden worden opgenomen.
De eis van de partijen is ondemocratisch omdat ze daarvoor geen mandaat hebben en een klap in het gezicht van de bevolking die bij het referendum instemde met de consensusrijkswetten.
L.O.V.E

Geen opmerkingen:

Een reactie posten