Pagina's

dinsdag 10 januari 2012

Uitlekken belastinggegevens ministers valt onder bescherming klokkenluiders

Deurwaarder Specht uit functie gezet


Een deurwaarder die werkzaam is bij de Belastingdienst Curaçao (voorheen de Eilandsontvanger), Michael Specht, is voorlopig uit zijn functie ontheven en hem is de toegang tot het gebouw van de Belastingdienst ontzegd. Dit in verband met een lopend onderzoek naar het recent uitlekken van belastinggegevens van de ministers George Jamaloodin en Abdul Nasser El Hakim.

Het zou gaan om belastinggegevens tot en met augustus van dit jaar. Volgens de krant zou uit de gelekte belastinggegevens geconcludeerd kunnen worden dat het om een schuldbedrag van vijf cijfers gaat. In het geval van Jamaloodin zou het zelfs gaan om een bedrag van zes cijfers aan belastingschuld.

Belastingregeling

Jamaloodin was voor zijn ministerschap directeur van het beveiligingbedrijf Speedy Security, minister Nasser el Hakim was directeur van Optica Hakim. Beide bedrijven leverden diensten aan de overheid en hadden belastingschulden en achterstanden in afdracht van sociale premies voor hun bedrijven. Volgens Schotte liepen de betalingsachterstanden op, ‘vanwege het feit dat de overheid haar betalingsverplichtingen aan de bedrijven niet op de tijd nakwam’. Beide ministers hebben een betalingsregeling getroffen met de fiscus, al is het niet duidelijk of de regeling is getroffen voor of na Jamaloodin en Hakim zijn benoemd tot minister.

Commentaar

Deurwaarder Specht is een klokkenluider. Klokkenluiders moeten beschermd worden, want nu weten we dat ministers Jamaloodin en Hakim inderdaad torenhoge belastingschulden hebben en niet voldoen aan de betalingsregeling

Volgens de wet landsbelastingen rust op de deurwaarder een geheimhoudingsplicht. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat gevangenis en geldboete.

Er bestaat echter jurisprudentie waaruit blijkt dat wanneer schending van de geheimhoudingsplicht het algemeen belang dient het onder de bescherming van de klokkenluiders regeling valt. Dat oordeelde het hof van Amsterdam op 14 juni 2011. Het ging in deze zaak om een bankmedewerker die belangrijke informatie doorspeelde aan een klant van de bank. De kantonrechter was van oordeel dat met het doorspelen van vertrouwelijke informatie geen  zwaarwegend publiek belang gediend kon zijn, maar slechts het belang van de klant. Vanwege het feit dat dit geen algemeen belang is, kwam de werknemer niet de bescherming van klokkenluider toe.

Een werknemer zal alleen de bescherming van een klokkenluider toekomen indien de overtreding van het geheimhoudingsbeding het algemeen belang dient. Het belang van een klant van de werkgever is in ieder geval geen zwaarwegend publiek belang.

L.O.V.E

10 januari 2012


1 opmerking:

  1. Resolution 1729 (2010)1
    Protection of “whistle-blowers”
    http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta10/ERES1729.htm

    BeantwoordenVerwijderen