Pagina's

maandag 16 januari 2012

AFSPRAKENLIJST INTERPARLEMENTAIR KONINKRIJKSOVERLEG



AFSPRAKENLIJST INTERPARLEMENTAIR KONINKRIJKSOVERLEG

Philipsburg, 10-13 januari 2012

In het presidiumoverleg is afgesproken dat:

-       de beraadslagingen openbaar zijn;

-       aan het slot van de bijeenkomst een afsprakenlijst wordt vastgesteld en ondertekend.

Ten aanzien van de actiepunten uit het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van juni 2011 is het volgende besproken.

De actiepunten uit juni 2011 zijn afgedaan, met uitzondering van de volgende punten:

1. de delegaties spreken af dat zij op basis van de conclusies van de Koninkrijksconferentie van december 2011 binnen twee weken na afronding van het IPKO zullen bezien of de passages inzake het buitenlandse beleid nog aanleiding geven voor vervolgstappen. De leden G.R. Herdé (Aruba) en A. Bosman (Nederland) nemen hiertoe het initiatief en rapporteren hierover aan het IPKO.

2. de werkgroep Onderwijs gaat door met haar werkzaamheden. De uitkomsten zullen worden geagendeerd voor het IPKO van juni 2012. De afstemming binnen de werkgroep zal met name via e-mail plaatsvinden (met de voorzitters van de commissies voor Koninkrijksrelaties copie conforme), indien nodig gevolgd door een videoconferentie;

3. de werkgroep Energie gaat eveneens door met haar werkzaamheden. De uitkomsten zullen worden geagendeerd voor het IPKO van juni 2012. De afstemming binnen de werkgroep zal met name via e-mail plaatsvinden (met de voorzitters van de commissies voor Koninkrijksrelaties copie conforme), indien nodig gevolgd door een videoconferentie. De delegatie van Curacao is voornemens een conferentie over energie te organiseren.

Op het beleidsterrein van vervoer in het Caribische gebied zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties spreken af dat er een werkgroep zal worden ingesteld die de problematiek nader in kaart zal brengen. Het gaat daarbij om de "wat-vragen", en om de problematiek in het Caribische deel van het Koninkrijk. Onderdeel van de rapportage van de werkgroep zal/zullen zijn één of meer concrete concept-verzoeken aan de regeringen van de betrokken landen om de geconstateerde problemen zo veel mogelijk op te lossen. De onderwerpen die de werkgroep in ieder geval in beschouwing zal nemen zijn: de hoogte van luchthavenbelasting, reisdocumenten, de kosten van vliegtickets en (de hoogte van) invoerrechten. Hierbij zal onder meer ook aandacht worden besteed aan vrachtvervoer over zee tussen de diverse eilanden, en de vervoersproblematiek van de BES-eilanden zal in kaart worden gebracht. Het rapport van de werkgroep zal aan het IPKO worden uitgebracht en voor het komende IPKO worden geagendeerd. De wergroep bestaat uit de leden P.G. Illidge (Sint Maarten), tevens voortrekker, D. Rozier (Curaçao), A.C.G. Bikker (Aruba) en F.E. van Kappen (Nederland). Plaatsvervangende leden zijn R.A.G. Douglass (Sint Maarten),E.M.D. Eisden (Curaçao), E. Briesen (Aruba) en W. van Gent (Nederland). De afstemming binnen de werkgroep zal met name via e-mail plaatsvinden (met de voorzitters van de commissies voor Koninkrijksrelaties copie conforme), indien nodig gevolgd door een videoconferentie.



De Nederlandse delegatie zegt toe dat een aantal leden van de Nederlandse delegatie vragen zullen stellen aan de Nederlandse regering over de prijsverschillen van vliegtickets van Nederland naar verschillende bestemmingen in het Caribisch gebied. Ook zullen vragen worden gesteld over de hoogte van de luchthavenbelasting. De te ontvangen informatie zal na ontvangst worden toegestuurd aan de delegaties. De delegaties van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zullen ter onderbouwing van de vragen van de Nederlandse delegatie over de prijsverschillen van de vliegtickets eerst achtergrondinformatie aan de Nederlandse delegatie toesturen. Het lid Van Gent kan als contactpersoon fungeren.



Op het beleidsterrein van gezondheidszorg zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties spreken af een werkgroep in te stellen om de problematiek met betrekking tot gezondheidszorg nader te onderzoeken. De werkgroep zal met voorstellen komen om concrete stappen te zetten in het verbeteren van de gezondheidszorg in het Koninkrijk. De werkgroep zal bezien waar samenwerking mogelijk is om een betere gezondheidszorg te bieden aan de bevolking van de landen van het Koninkrijk. De bestaande samenwerkingsverbanden dienen als basis voor deze samenwerking. De werkgroep zal uiterlijk 15 maart 2012 rapport uitbrengen aan het IPKO en bestaat uit de leden M.G. Ras (Aruba), tevens voortrekker, D. Rozier (Curaçao), W. van Gent (Nederland) en L.J. Richardson (Sint Maarten). Plaatsvervangende leden zijn de leden M. Kelly (Aruba), A. Thodé (Curaçao), M.Y. Linthorst (Nederland) en P.L. De Weever (Sint Maarten). De afstemming binnen de werkgroep zal met name via e-mail plaatsvinden (met de voorzitters van de commissies voor Koninkrijksrelaties copie conforme), indien nodig gevolgd door een videoconferentie. Uitgangspunt is dat de landen samenwerken met respect voor ieders eigen traject.

Op het beleidsterrein van jeugd en jongeren zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten spreken af een werkgroep Jeugd en Jongeren in te stellen. Deze werkgroep zal voorstellen doen inzake een aantal concrete deelonderwerpen. Deze onderwerpen zijn:

1. Preventie;

2. Kinderrechten; en

3. Seksuele voorlichting.

De werkgroep zal uiterlijk 15 maart 2012 rapport uitbrengen aan het IPKO en bestaat uit de leden M.J. Lopez-Tromp (Aruba), tevens voortrekker, C.A. Ortega-Martijn (Nederland) en R.G. Douglass (Sint Maarten). Plaatsvervangende leden zijn de leden A.M. Sneek (Aruba), W. Hachchi (Nederland) en P.G. Illidge (Sint Maarten). De afstemming binnen de werkgroep zal met name via e-mail plaatsvinden (met de voorzitters van de commissies voor Koninkrijksrelaties copie conforme), indien nodig gevolgd door een videoconferentie.



Ten aanzien van het onderwerp Statuut is de volgende conclusie getrokken:

De delegaties spreken af dat het Statuut, zoals recentelijk gewijzigd, vooralsnog gehandhaafd blijft.



Ten aanzien van het onderwerp Rijkswetprocedure en consensusrijkswetten zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten hebben tijdens de vergadering hun eigen standpunten met betrekking tot dit onderwerp bekend gemaakt. Deze delegaties willen de Rijkswetprocedures in de huidige vorm handhaven, zolang het Statuut hierbij in acht genomen wordt.

Deze delegaties onderschrijven de huidige consensusrijkswetprocedure, met dien verstande dat de parlementen van de landen eerder worden betrokken bij voorgenomen consensusrijkswetten.

Het proces met betrekking tot deze onderwerpen zal verder in de nationale parlementen worden voortgezet en niet geagendeerd worden voor het eerstvolgende IPKO.

Bij de bespreking van dit punt uit de concept-afsprakenlijst heeft een meerderheid van de delegatie van Curaçao, met uitzondering van de heer D. Jackson (PAR), de vergadering verlaten.

Ten aanzien van het onderwerp geschillenregeling zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten zijn tevreden over het feit dat een geschillenregeling in voorbereiding is, naar aanleiding van de motie Yrausquin/Herdé (Kamerstukken II 2009-10, 32 213 (R1903), nr. 14). Deze delegaties zullen er bij hun regeringen op aandringen om die zo spoedig mogelijk tot stand te laten komen.



Ten aanzien van het onderwerp waarborgfunctie zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten willen de waarborgfunctie zoals neergelegd in het Statuut behouden. In eerste instantie is het een taak van de landen om de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur te verwezenlijken en pas in laatste instantie (ultimum remedium) een aangelegenheid van het Koninkrijk.



Ten aanzien van het onderwerp goed bestuur en integriteit in de landen van het Koninkrijk zijn de volgende conclusies getrokken:

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten onderschrijven het belang van goed bestuur en integriteit door middel van checks and balances. Deze delegaties onderkennen dat de primaire taak ligt bij de verschillende parlementen en dat er in alle landen reeds stappen worden gezet om goed bestuur en integriteit te verbeteren.

Desgewenst kunnen deze delegaties elkaar waar mogelijk ondersteunen door onder andere het uitwisselen van best practices. De landen kunnen ook bilateraal op het gebied van deugdelijkheid van bestuur en integriteit met elkaar samenwerken. Deze delegaties zijn voorts van mening dat goed bestuur een proces is dat bij voortduring bewaking verdient.

De delegaties van Aruba, Nederland en Sint Maarten agenderen de volgende onderwerpen voor het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg:

·        Onderwijs;

·        Energie;

·        Gezondheidszorg;

·        Vervoer in het Caribische gebied;

·        Jeugd en jongeren;

·        Goed bestuur en integriteit;

·        Voorstellen uit het rapport “ Kiezen voor het Koninkrijk”.

Het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg zal van 5 tot en met 8 juni 2012 plaatsvinden in Den Haag. Het daaropvolgende IPKO zal in beginsel plaatsvinden op Curacao van 8 tot en met 11 januari 2013. Plaats en tijd zullen tijdens het IPKO in Den Haag van juni 2012 definitief worden vastgesteld.





Philipsburg, 13 januari 2012







P.F.T. Croes                                     B.I. van der Burg                                            G.R. Arindell

(Aruba)                                              (Nederland)                                                    (Sint Maarten)





BIJLAGE I

Leden van de deelnemende delegaties



Leden delegatie Staten van Aruba



drs. Paul F.T. Croes, Voorzitter Staten Voorzitter delegatie, AVP

drs. G.R. Herdé, Ondervoorzitter delegatie, AVP

Mevr. C.N. Velasquez, AVP

D.R. Rasmijn, AVP

A.M. Sneek, AVP

J.D.E. Yrausquin, AVP

Mevr. mr E.C. Wever-Croes, MEP

mr Juan E. Thijsen, MEP

mr A.C.G. Bikker, PDR

mevr. drs. M.J. Lopez-Tromp, Onafhankelijk

Mevr. Drs. M.G. Ras, Onafhankelijk

Drs. C.A.S.D. Wever, Onafhankelijk



Griffier

Mevr. mr Jacqueline A. Bastien-Sherman





Leden delegatie Staten van Curaçao



 Drs. I. Asjes Voorzitter Staten, PS

 D. Rozier, Ondervoorzitter delegatie, MFK

 A. Thode, MFK

 Drs. D. Jackson, PAR

 H. Wiels, PS

 Mevr. E.M.D. Eisden, MAN

 H. Davelaar, PNP

 A. Godett, FOL



Griffier

mr. S. Cijntje





Leden delegatie Staten-Generaal van Nederland



Eerste Kamer:

Mevr. drs. M.Y. Linthorst, Ondervoorzitter delegatie, PvdA

Mevr. Prof. dr. S.C. van Bijsterveld, CDA

Generaal-majoor der mariniers b.d. F.E. van Kappen, VVD

P. Van Dijk, PVV



Tweede Kamer:

Mevr. dr. B.I. van der Burg, Voorzitter delegatie, VVD

Mevr. I. van Gent, GroenLinks

Mevr. drs. W. Hachchi, D66

Mevr. C.A. Ortega-Martijn, BA, ChristenUnie

Mr. J. Recourt, PvdA

E. Lucassen, PVV

B.J. van Bochove, CDA

A. Bosman, VVD

dr. A.A.G.M van Raak, SP



Griffiers

mr. T.N.J. De Lange

mr. F.IJ. Wolf





Leden delegatie Staten van Sint Maarten



Mevr. Drs. Gracita Arrindell, Voorzitter Staten, voorzitter delegatie, UP

Roy Marlin, Voorzitter Commissie Koninkrijksrelatie, DP

W.V. Marlin, NA

P.G. Illidge, Onafhankelijk

F.G. Richardson, Onafhankelijk

Mevr. R.A.G. MD, Douglass, UP

P.L. De Weever, DP

JC. James, UP

J.E. Leonard, UP

Mevr. S.V Meyers-Ollivacce, UP

R.J. Laville, UP

G.C. Pantophlet, NA

L.J. Richardson, MD, NA

L.E. Laveist, NA

H.L. Richardson, NA



Griffier

mr lic. J.D. Semeleer

Mevr. mr N.R. Joubert

Mr. A.V.D. Bell


Geen opmerkingen:

Een reactie posten