Pagina's

vrijdag 27 januari 2012

Klacht wegens smaadschrift/laster tegen dhr. Helmin M. Wiels en dhr. Humphrey Zimmerman als hoofdredacteur Ultimo Notisia.

Willemstad, 26 januari 2012

Aan:  Het Openbaar Ministerie

T.a.v. Procureur Generaal mr. D. Piar

Wilhelminaplein 4
Geachte heer Piar,

Middels dit schrijven doet ondergetekende Omayra Victoria Elisabeth Leeflang, geboren te Curaçao op 23 december 1954, wonende te Van Kinsbergenlaan 5, aangifte wegens smaad,  laster en belediging.

Betreft de volgende feiten:

De ochtendkrant Ultimo Notisia en dhr. Helmin Wiels hebben zich verschillende malen schuldig gemaakt aan het opzettelijk aantasten van mijn goede naam en eer door beschuldigingen en verdachtmakingen te publiceren over mijn persoon in verband met het opleidingsschip Karla-Omayra. 

De volgende citaten onderbouwen mijn klacht:

Geval nr. 1. Ultimo Notisia 14 mei 2011 pag. 7: “’ Miéntras tantu e skandal rondó e barku Karla-Omayra a bolbe kuminsá hunga di nobo y a base di sirkunstanshanan nobo e aktual minister di enseñansa Lionel Jansen a pidi SOAB pa indagá di nobo den e skandal di e barku Karla-Omayra.”

’ Den pueblo tin un interogatorio grandi si ministerio públiko atrobe lo bolbe konsiderá e sirkunstansha no oportuno pa pèrsigui Omayra Leeflang.”

Geval nr. 2 Op 4 janauri 2012 publiceert de Ultimo Notisia in de rubriek Ban Papia Kla pag 15: “Awèl ta manera awe nos ta kòrda henter e asuntu di Carla Omayra aki, ku a bai korte te kaminda a bisa ku e no tabata oportuno pa investigá sra. Omayra Leeflang.

Geval nr 3. Ultimo Notisia 21 Yanüari 2012 pag 13: “Sra. Omayra Leeflang a dispidí miónes di florin riba e aventura di e barku Carla-Omayra, ku a haña e no mei di dje ku Min Carla Peis. Esun ku a zorg pa e fiansa pa Omayra su ‘’leermoment’’. Aki tampoko petishon di Dushi Kòrsou pa laga investigá.



Geval nr. 4. Op 3 Januari 2012 verklaart Helmin Wiels tijdens zijn dagelijks radioprogramma van Konenshi Sivil (de opname is beschikbaar), referend naar het project van het opleidingsschip de Karla-Omayra: “’ Omayra a violá artíkulo 372 bis di nos Kódigo Penal. Si 372 bis bai wak e.”’

Geval nr. 5. Op 23 januari 2012 verklaart Helmin Wiels tijdens het newsjournaal van CBA- television dat om 7 uur pm begint, weer refererend naar het project van het schip de Karla-Omayra, dat mijn broer dhr. Kenneth Leeflang de administratie uitvoerde, terwijl dat een pertinente leugen is. De opname is beschikbaar.

Gebaseerd op de hierna te noemen feiten acht ik genoemde publicaties en uitspraken ongegrond en daardoor een aantasting van mijn goede naam en eer. Bovendien zal de onderbouwing ook de opzettelijke bedoeling bewijzen van de aangeklaagden Humphrey Zimmerman, hoofdredacteur van Ultimo Notisia en parlementariër Helmin Magno Wiels, omdat beiden wisten dat hun uitspraken niet op waarheid konden berusten.

1.      Op 17 februari 2010 bericht de Hoofdofficier van Justitie aan dhr. Helmin M. Wiels met cc. aan Minister O. Leeflang naar aanleiding van aangiftebrieven van 15 januari 2010 en 2 februari 2010 ter zake de verkrijging van het schip, dat later Karla-Omayra gedoopt werd, het volgende: (..) Tot slot memoreert het openbaar ministerie dat van oplichting zoals door u gesteld, noch van enig andere strafrechtelijk relevante malafide gedraging of intentie aan de zijde van mevrouw Leeflang, op geen enkele wijze is gebleken. De door u gestelde omissie dat geen doorhaling in het scheepsregister te Singapore is verricht, kan, als dit inderdaad zou blijken het geval te zijn geen betrekking hebben op een hier te lande gepleegd strafbaar feit en zou overigens, voor zover bekend, slechts kunnen worden verweten aan de scheepseigenaar. Al het bovenstaande leidt tot de eindconclusie dat van een strafrechtelijk onderzoek en/ of vervolging van mevrouw Leeflang naar aanleiding van uw aangifte geen sprake kan zijn.(…)

2.      Op 13 april 2010 doet het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen een uitspraak naar aanleiding van het klaagschrift ex art. 15 van het wetboek van strafrecht van de Nederlandse Antillen. Dit klaagschrift was ingediend door dhr. Helmin M. Wiels, aangezien hij het niet eens was met de uispraak van het OM van 17 februari 2010, waarin ik werd vrijgesteld van rechtsvervolging wegens gebrek aan gronden.

Tijdens de behandeling op 30 maart 2010 zijn verschenen en gehoord: Helmin Wiels en J.C. Eisden. Het klaagschrift betrof de brief van 15 januari 2010 gericht aan de procureur-generaal tegen minister Omayra Victoria Elisabeth Leeflang (en andere ministers) wegens het plegen van een ambtsmisdrijf als bedoeld in artikel 372bis lid 1.3 en 4 Sr, oplichting, aannemen van een valse hoedanigheid en vervalsing en schending van de Staatsregeling en Comptabiliteitsverordening. Bij brief van 2 februari 2010 heeft Helmin Wiels weer op onderzoek in deze kwestie aangedrongen. Op 16 februari 2010 heeft Helmin Wiels bij het Hof een klacht ingediend wegen het niet vervolgen van de genoemde feiten. Bij brief van 24 februari 2010 heeft Helmin Wiels het Hof verzocht het openbaar ministerie te bevelen een daadwerkelijk en onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van de aangifte in te stellen.



Het Hof oordeelt: 3.5 De gedingstukken bevatten geen concrete aanknopingspunten voor de stelling dat de minister zich in het kader van dit project aan oplichting of (naar het Hof begrijpt) valsheid in geschrifte heeft schuldig gemaakt. Voor een bevel tot vervolging of nader onderzoek ter zake van deze feiten bestaat dan ook geen grond.

3.      Beslissing: Het Hof wijst het beklag af.

4.      De beschikking is gegeven door drie rechters: mrs: Wattel, De Boer en De Haan, leden van het gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba en ten openbare terechtzitting van het Hof op Curaçao uitgesproken op 13 april 2010 in tegenwoordigheid van de griffier.

5.      Zaak nr. HAR 21/2010

Conclusie: De klachten van de Helmin Wiels zijn uitputtend uitgezocht en ongegrond verklaard. De uitspraken van zowel het Openbaar ministerie als van het Hof zijn openbaar gemaakt en bekend gemaakt aan Helmin Wiels. Daarom beschouw ik elke insinuatie van onregelmatigheden m.b.t. het project van het schip de Karla-Omayra, door de dhr., Humphrey Zimmerman als hoofd redacteur van de Ultimo Notisia en Helmin Wiels nodeloos diffamerend met als enig doel opzettelijk mijn te goede naam en eer aan te tasten.



Op basis van het voorgaande doe ik aangifte wegens smaad, laster en belediging tegen Helmin M. Wiels en dhr. Humphrey Zimmerman, hoofdredacteur Ulimo notisia.



Omayra V. E. Leeflang

Ex-minister van Onderwijs en Volksgezondheid van de Nederlandse Antillen.







































Geen opmerkingen:

Een reactie posten