Pagina's

maandag 27 februari 2012

Papiamentu niet in Grondwet maar Statuut

                                                                                                                 Willemstad, 27 februari 2012

Het standpunt van de Nederlandse regering om Papiamentu en Engels, als BES-talen niet op te nemen in de grondwet is geen probleem. Papiamentu hoort samen met Fries, Engels en Nederlands niet in de grondwet maar in het Statuut te worden opgenomen.

Het pleidooi om daarvoor om een platform, talen van het Koninkrijk, op te richten heb ik gepresenteerd tijdens mijn voordacht op 24 februari op uitnodiging van de commissie viering Internationale dag van de moedertaal Bonaire, getiteld: Emansipashon di Papiamentu ta krusa frontera.

De reden waarom ik de opname in het Statuut voorsta en niet in de grondwet is:

1.      Het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, is van hogere orde dan de Grondwet van Nederland[1] ( art. 5 lid 2:  De grondwet neemt de bepalingen van het Statuut in acht).

2.      De motie Sulvaran c.s  heeft de weg geopend voor een statuutwijziging voor de opname van Papiamentu, Fries, Nederlands en Engels.

3.      Het statuut is de constitutionele basisregeling voor het hele Koninkrijk der Nederlanden en Papiamentu, Nederlands, Fries en Engels zijn talen van het Koninkrijk en horen dus thuis in de wet voor het hele Koninkrijk.

De motie Sulvaran c.s werd op 15 april 2010 voorgesteld en aangenomen op 15 april 2010, door de leden Sulvaran; Atacho; Leerdam en Van Gent

De motie stelt voor om de talen, Papiamentu, Fries, Engels en Nederlands op te nemen in het Statuut.

 overwegende, dat het wenselijk is om binnen het Koninkrijk te komen tot de aanwijzing van de Nederlandse taal, de Friese taal, de Papiamentse taal en de Engelse taal tot officieel erkende talen in het Koninkrijk; overwegende, dat deze erkenning en de gevolgen daarvan regeling behoeven in het hoogste wettelijke instrument dat in het hele Koninkrijk rechtskracht heeft, waarbij ruimte kan worden gegeven aan de wetgevers van de landen wat betreft de uitwerking van deze regeling; verzoekt de Koninkrijksregering te bevorderen dat in het Statuut voor het Koninkrijk de erkenning van de Nederlandse, de Friese taal, de Papiamentse en de Engelse taal zal worden geregeld.

De procedure voor de wijziging van het Statuut vereist een gezamenlijke besluitvorming. Het betekent dat voor een wijziging van het statuut om de talen van het Koninkrijk toe te voegen instemming nodig is van alle landen van het Koninkrijk, dus van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. Artikel 55 van het Statuut bepaalt dat een wijziging van het Statuut pas wordt behandeld nadat Aruba, Curaçao en Sint Maarten bij landsverordening is goedgekeurd. Dus de volgende stap is het maken van landsverordening waarin de wijziging van het statuut om de talen op te nemen wordt aangeboden aan de Parlementen van Aruba, Curacao en Sint Maarten. Om dit proces te vergemakkelijken nu het Koninkrijk bestaat uit vier landen, stel ik voor dat een platform bestaande uit leden uit de landen van het Koninkrijk, een dergelijke wet voorbereidt en deze aanbiedt aan de Parlementen van de landen, die deze dan als initiatiefontwerp kunnen behandelen.

Omayra V.E. Leeflang

Ex minister van Onderwijs en Cultuur

              




[1] De grondwet, is de grondwet van Nederland.  De benaming, Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden, stamt nog uit de koloniale tijd. Bron: het statuut voor het koninkrijk, tweede druk mr. C. borman. Kluwer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten