Pagina's

zaterdag 25 februari 2012

Curacao loopt aansluiting met onderwijs in Nederland mis

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag spreekt Omayra Leeflang haar onrust uit over de aansluiting van Curaçaos onderwijs op onderwijs in Nederland. Als ex-minister van onderwijs maak ik melding van een erg groot probleem dat onze jongeren dit jaar zullen hebben om toegelaten te worden tot onderwijsinstellingen en universiteiten in Nederland, door het ontbreken aan onderwijsbeleid.
In januari heb ik reeds melding gemaakt van de verlamming in ons onderwijs door gebrek aan onderwijsbeleid onder de ministers van Pueblo Soberano.
Nog maar amper vier maanden tot het einde van het schooljaar en de eindexamens van het middelbaar onderwijs staan voor de deur en nog steeds is ons onderwijs volledig verlamd. De enige beweging die er is, is de jacht op professionals in directeurspositie om die te vervangen door politieke vrienden zoals is gebeurd bij UNA, het departement voor openbare scholen en SSC.
Ondertussen is er een groot probleem onderweg voor onze leerlingen. Het probleem is dat onze leerlingen de aansluiting zullen verliezen met instituten en universiteiten in Nederland. De reden hiervoor is dat in Nederland de eisen om te slagen voor het examen van het middelbaar onderwijs zwaarder is geworden. Terwijl in Curacao de onderwijsministers van de Pueblo Soberano, die nu twee aan jaar aan het bewind zijn, niets gedaan hebben om onze middelbare scholen voor te bereiden op deze zwaardere exameneisen. Dit betekent dat Nedereland zal weigeren om de middelbare school diploma’’s van onze jongeren te erkennen. Met als gevolg dat veel van onze jongeren niet naar Nederland zullen kunnen gaan voor studie en om die reden ook geen Nederlandse studiefinanciering zullen ontvangen.
Zwaardere exameneisen.
• Vanaf het schooljaar 2011-2012 (dus dit schooljaar) moeten alle leerlingen een voldoende hebben voor alle examenvakken (dat is minimaal 5,5) Leerlingen met minder dan 5,5 voor een vak, kunnen niet slagen.
• Vanaf het schooljaar 2012-2013 ( het komend schooljaar dus) kunnen leerlingen van havo/vwo slechts een 5 ( gemiddeld) hebben voor de vakken: Nederlands, Engels en Wiskunde. Dit betekent dat de cijfers van de schoolexamens en het centrale examen samen slechts een 5 mag zijn.
Wij hebben niets gehoord van de minister van Onderwijs noch weten wij of Curacao zijn exameneisen heeft aangepast. Feit is dat leerlingen die niet voldoen aan deze eisen een probleem zullen hebben om naar Nederland te gaan voor verdere studie.
Er kan niet de schuld worden gegeven aan de vorige regering omdat de huidige regering twee ministers van onderwijs in twee schooljaren van Pueblo Soberano heeft. Bovendien was de vorige regering begonnen met de voorbereidingen op de zwaardere exameneisen. Daarom was begonnen met het controleren van scholen die kinderen hoge cijfers gaven voor schoolexamens terwijl die leerlingen onvoldoendes kregen voor de centrale examens. In dat kader was de erkenning van Omega ingetrokken. Minister Lionel Jansen heeft in opdracht van zijn partij de school zijn vergunning terug gegeven tegen alle advies en gezond verstand in. Wat de minister moet doen is een protocol sluiten met Nederland om de erkenning van de diploma’s van de Curacaose middelbare scholen te garanderen en voldoen aan de exameneisen.
Daarom doe ik een sterk beroep op alle ouders en leerkrachten om actie te eisen van de minister van onderwijs voor het gebrek aan beleid dat onze jongeren aan het eind van dit schooljaar zal schaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten