Pagina's

zaterdag 29 december 2012

Samenvatting Deltaplan


Samenvatting Deltaplan  

 

“ Jongeren zijn het begin en het eind van onze inspanningen’’.

“ hun toekomst is onze uitdaging’’

 

Bij mijn aantreden als minister van onderwijs bleek door de overvloed aan onderwijs vernieuwingen en vormingsaanbod, het kind uit beeld te zijn geraakt.

De fragmentatie van de diverse beleidsinspanningen; de versplintering van de beperkt beschikbare middelen; de structurele beperkingen van de verwerkingscapaciteit; de noodzaak een ononderbroken voortgang van onderwijsvernieuwingactiviteiten te garanderen en vooral ook het besef dat, als gevolg van wijzigingen in de staatkundige verhoudingen, in de komende jaren er vrijwel geen aandacht, capaciteit en bestuurlijke energie zal overblijven voor de verbetering van basis voorzieningen zoals o.a. onderwijs, maken een Deltaplanoperatie gericht op het kansrijk maken van alle Antilliaanse jongeren een prioriteit van eerste orde.

De urgentie van het aanpakken van de problematiek van Antilliaanse jongeren verdraagt immers geen uitstel!

 

Dit Deltaplan, of de symbiose tussen leerplicht, sociale vorming, onderwijs, leerlingenzorg en begeleiding naar werk, zal de massieve dijk moeten zijn die de aanwas van het disproportioneel groot aantal jeugdwerkelozen en drop-outs uit het onderwijs van de Nederlandse Antillen terugdringt tot normale proporties en daardoor ook de dreigende overstroming van problematische jongeren die zonder voldoende voorbereiding en startkwalificatie in de maatschappij terecht komen.

 

Het bijzondere karakter van het Deltaplan veronderstelt een actieve betrokkenheid en input van alle onderwijs actoren binnen het Koninkrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten